søndag 30. september 2012

Lutvann og Haukåsen 357 moh (Oslo)


Haukåsen 357 moh

Østmarka er et utmerket turmål. Dessverre har vi sviktet et av våre kjæreste turområder i 2012. Dette bestemte vi oss for å gjøre noe med denne vakre høstdagen.
Vi tok 25 bussen til Lindeberg sykehjem og fulgte Lindebergåsen oppover mot krysset med Ole Reistads vei der  parkeringsplassen som er utgangspunktet for den blåmerkede stien mot Lutvann, ligger.

Første etappe opp til Lutvann ble tilbakelagt på vel halvtimen. Lettere fuktig på beina bestemte vi oss for å følge vestsiden av vannet sørover. Vi fant en sti og begynte på stigningen oppover. Terrenget her er bratt og med flere stup der man definitivt ikke bør ferdes i bakfylla.
Det gikk noe smått med oss denne formiddagen, men etter en time var vi fremme ved det velkjente utsiktspunktet. Vi knipset noen bilder av den vidunderlige utsikten over vannet og mot Romsås og Røverkollen. Vår beskjedne lunsj ble også inntatt her.


Vi fulgte den blåmerkede stien videre sørover og nedover. Vi ville se sørenden av Lutvann og fant en sti inn mot vannet. Vannet lå vakkert blågrønt foran oss. I det klare vannet kunne vi se bunnen langt ut. Vannet her skal være basisk, men etymologien til navnet Lut skal komme fra «lutr» som betyr fordypning i terrenget. Dette er en beskrivelse som passer utmerket på naturen her. Lutvann ligger i en fordypning mellom relativt høye åser.


Planen vår var å se Hauktjernskløftene, men siden vår orienteringsevne en tidlig søndag morgen ikke var av de beste, havnet vi på en blåsti mot Haukåsen. Vi passerte Kroktjern og bestemte oss for å besøke kløftene ved en annen anledning. Før vi visste ordet av det, stod vi på Haukåsen 357 moh. Der ble vi svært overrasket over at nesten alle trærne var borte. En plakat opplyste om at dette var gjort for å bedre radarsignalene, noe vi selvfølgelig har forståelse for. Den umiddelbare fordelen var at man nå til og med kan se Oslofjorden fra toppen. Riktignok ser man ikke all verden, men utsikten fra Haukåsen er definitivt endret.




Vår ferd gjennom skogen på blåsti hadde gitt oss usedvanlig fuktige føtter. Derfor valgte vi nå å følge grusveien ned fra Haukåsen mot Mariholtet. Der entret vi Mariholtet sportsstue og inntok hver vår iskalde glasscola. Herlig!
Siden det var lenge siden sist vi var i dette området, ønsket vi et gjensyn med damanlegget ved Elvåga. Et storslagent utsyn over vannet ble foreviget før vi vendte blikket mot sivilisasjonen.


Grusveien mot Ellingsrud er drepende kjedelig med sine nesten 5 km. Her er det ikke all verden å se på. Slitne som vi var, tok det nesten to timer (inkludert pauser) før vi igjen satt på 25 bussen.
Vi var alle enige om at det hadde vært en digg tur.



lørdag 22. september 2012

Gleinåsen i Hurum 344 moh DEG 1876

På en slik vakker lørdag i septemberg valgte vi igjen å legge turen til det vakre Hurumlandet. Selv om det blåste en sur og bisk vind, ble det en fin tur i skogen, også i dag.

Vi hadde skaffet oss en bil for anledningen og kjørte av fra RV 281 ved skiltingen mot Eplegården. Denne veien (Børsandveien) fulgte vi noen hundre meter. Deretter tok vi Bureveien (Burudveien) til høyre og så litt senere Midtre Burevei til høyre. Etter en stund kom vi til en bom ved et sagbruk. Vi slengte elegant fra oss bilen i grøfta.




Selve gåturen begynte ved å passere sagbruket (ikke gå gjennom bommen, men velg veien til venstre for bommen og gå rett gjennom sagbruket) og så rett frem og opp på en lettere overgrodd skogsvei. Selv om det var en våt og regntung dag, var det fullt mulig å ferdes her uten å bli nevneverdig våt på føttene. Vi var kun litt fuktige der nede.


Skogsveien gikk oppover og svingte etterhvert til høyre. Etter en stund fusjonerte den med en mer brukt grusvei som førte til noen hytter. Denne veien tok vi til venstre, fulgte den vel 50 meter før den igjen gikk over til å bli overgrodd. Etter ytterligere noen hundre meter, støtte vi igjen på en grusvei. Dette er veien til radaren på Nilsåsen (følg den til høyre og du kommer til Nilsåsen).
Vi fulgte imidlertid en passe bred sti rett opp til venstre i dette krysset. Stien smalnet etter hvert, men det var fullstendig uproblematisk å følge den opp mot toppunktet. Det beste utsiktspunktet kommer man til et stykke før toppunktet. Her er det en fantastisk utsikt mot Drøbak. Bare se:


Vel oppe på toppen følte vi et pressende behov for å lufte ho Laura. Siden vi ikke så et eneste menneske i området, føltes dette trygt å gjennomføre.
Etter å ha fotografert utsikten, fortsatte vi glade og lykkelige mot selve toppunktet med trigpunkt og den fascinerende søylen med innskripsjonen DEG 1876.
Det er blitt oss fortalt at det eksisterer flere slike søyler med innskripsjoner andre steder i Norge. Se for eksempel : http://www.kjentmannsmerket.org/2011/08/kjentmannstur-i-havgapet-2/


På toppunktet inntok vi vår medbrakte niste. Denne gangen Lays potetgull og iskald Cola. Siden temperaturen lå rundt "normalt kjøleskap" var Colaen kald og god. Mette og gode fulgte vi samme vei tilbake til bilen. Turen anbefales. Dette området på Hurumlandet er en vakker perle som få mennekser har funnet. På vår tur i dag traff vi ingen andre turgåere.

Og det ble atter helg..... :)